Noutati

Igiena somnului la pacientul cu dureri lombare

Igiena somnului la pacientul cu dureri lombare

De obicei, pacientul cu durere lombară joasă uită de sfaturile primite pentru a-și proteja spatele la sfârșitul unei zile pline. De aceea, trebuie amintit mereu că această protecție continuă și în timpul somnului.

Obiceiul de a dormi corespunzător face parte din conceptul de “igienă a somnului” și reprezintă o parte importantă din măsurile simple necesare prevenirii și tratării durerilor spinale.

Astfel, pacientul trebuie să se asigure că timpul petrecut în pat trebuie să relaxeze și să revigoreze coloana lombară. El trebuie educat să gândească că fiecare poziție greșită tensionează coloana și contribuie la amplificarea unei dureri resimțite la trezire. De asemenea ,un somn cu disconfort este un somn neodihnitor, care poate reprezenta atât o cauză cât și o consecință a durerilor lombare. În consecintă, o durere lombară poate deveni o cauză importantă de insomnie.

Iată mai jos, trei pași simpli de urmat pentru îmbunătățirea somnului pacientului cu dureri lombare:.

1.Legat de felul de a dormi. Indiferent dacă pacientul obișnuiește să doarmă 8 ore în aceeași pozitie sau să se miște constant în pat, coloana vertebrală poate suferi. O parte a problemei o pot rezolva pernele, ajutând la echilibrarea tensiunilor corporale:

– dacă se doarme pe o parte, se pune una din perne între genunchi, pentru a ajuta la menținerea nivelului șoldurilor;

– dacă de obicei se doarme pe spate, se pune o pernă sub genunchi, aceasta ajutând la îndepărtarea tensiunii în regiunea lombară joasă;

– se va încerca evitarea poziției decubit ventral (pe abdomen), deoarece aceasta poziție amplifică foarte mult tensiunea în musculatura paravertebrală fără ca pacientul să realizeze;

– calitatea pernelor este de asemenea importantă: suportul capului și gâtului este critic pentru segmentul vertebral dorso-lombar. Deși pernele trebuie echilibrate periodic în volum și înlocuite periodic, multi pacienti continuă să adoarmă pe pernele deja aplatizate, fapt ce asigură un suport minim, sau uneori plasează 2-3 perne la nivelul gâtului, fapt ce ascensionează mult segmentul cefalic, producând alte dezechilibre musculare. Nivelul optim este când nasul este paralel cu patul când stăm pe o parte.

2.Legat de modul de trezire. Este la fel de important ca și felul de a dormi. Trezirea bruscă cu stat în șezut și sculatul din pat rapid poate cauza contracturi dureroase pe multe grupe musculare, inclusiv în segmentul lombar .Este foarte important ca întâi pacientul să se așeze într-o parte la marginea patului, apoi să se ridice usor în sezut cu piciarele atârnate. Înainte de a se ridica în picioare, pacientul poate fi sfătuit să facă ușoare exerciții de rotire a gâtului și exerciții de întindere, pentru a ajuta musculatura după o noapte de odihnă.

3.Legat de saltea. Este foarte important la pacientul cu suferință lombară calitatea saltelei. Trebuie aleasă o saltea care să nu fie nici prea tare nici prea moale și să aibă posibilitatea să se modeleze după forma corpului.

Acestea reprezintă mici sfaturi practice care pot ajuta obiceiul somnului să “lucreze“ în avantajul coloanei pacientului și nu împotriva sănătății acesteia.

Un alt sfat important este acela de a încerca în fiecare seară să adormim întinși în pat și nu în fața televizorului pe o canapea, într-o pozitie incomodă, fapt ce poate amplifica sindromul dureros lombar.

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator