Noutati

Ce este reflexoterapia?

Ce este reflexoterapia?

Reflexo-terapia este o terapie holistică, sigură, care nu invadează un anumit teritoriu, ea nu încearcă să trateze dereglări medicale, ci redresează orice dezechilibru din interiorul corpului și creează condiții optime pentru ca propriul corp să se poate vindeca singur.

Studiul reflexelor reprezintă folosirea presiunii, întinderii și miscării asupra picioarelor și mâinilor pentru a avea efect asupra părților corespunzătoare ale corpului. Cei care studiază reflexele văd picioarele și mâinile ca pe o oglindă a corpului. Prin aplicarea unei tehnici, un cunoscător al reflexelor poate rupe tiparul stresului în alte părți ale corpului.

Există multe teorii, dar în esență noi privim sistemul nervos ca pe o explicație a funcționării reflexo-terapiei. Presiunea aplicată picioarelor, transmite un semnal prin sistemul nervos extern. De acolo, acesta pătrunde în sistemul nervos central unde este expus în diferite părți ale creierului. După aceea, acesta este transmis organelor interne pentru a distribui ajustările necesare reprezentate de carburant și oxigen. În final este dat un răspuns într-o manieră specifică pentru a fi trimis spre sistemul motor.

Ca în orice terapie, anumite precauții trebuie luate înainte de a începe tratarea anumitor pacienți:

  1. Nu se aplică unei persoane care suferă de o boală contagioasă din cauza riscului de infectare.
  2. Dacă un pacient se află sub teste medicale, nu este indicat să se lucreze asupra lui, întrucât reflexo-terapia poate să îi schimbe condiția generală și să îi distorsioneze rezultatul.
  3. Dacă prezintă o sensibilitate excesivă (sau o lipsă de sensibilitate), trebuie să se aibă grijă să nu se brutalizeze prin folosirea presiunii.
  4. Nu tratați un pacient care suferă de tromboză pănâ când condiția sa nu e stabilizată. Reflexo-terapia îmbunătățește circulația, dar este recomandat să se obțină aprobarea medicului pacientului înainte de începerea tratamentului.
  5. Reflexo-terapia face minuni prin eliberarea durerii din timpul nașterii, dar trebuie efectuată cu acordul dat de echipa medicală a pacientei.

În tratarea oricărui pacient care suferă de un dezechilibru medical, este esențial să i se înțeleagă condiția și să i se adapteze tratamentul de reflexo-terapie, incluzând folosirea unui nivel corespunzător de presiune.

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator