Ce este reflexoterapia?

Reflexo-terapia este o terapie holistica, sigura, care nu invadeaza un anumit teritoriu, ea nu incearca sa trateze dereglari medicale, ci redreseaza orice dezechilibru din interiorul corpului si creeaza conditii optime pentru ca propriul corp sa se poate vindeca singur.

Studiul reflexelor reprezinta folosirea presiunii, intinderii si miscarii asupra picioarelor si mainilor pentru a avea efect asupra partilor corespunzatoare ale corpului. Cei care studiaza reflexele vad picioarele si mainile ca pe o oglinda a corpului. Prin aplicarea unei tehnici, un cunoscator al reflexelor poate rupe tiparul stresului in alte parti ale corpului.

Exista multe teorii dar in esenta noi privim sistemul nervos ca pe o explicatie a functionarii reflexo-terapiei. Presiunea aplicata picioarelor transmite un semnal prin sistemul nervos extern. De acolo acesta patrunde in sistemul nervos central unde este expus in diferite parti ale creierului. Dupa aceea, acesta este transmis organelor interne pentru a distribui ajustarile necesare reprezentate de carburant si oxigen. In final este dat un raspuns intr-o maniera specifica pentru a fi trimis spre sistemul motor.

Ca in orice terapie, anumite precautii trebuiesc luate inainte de a incepe tratarea anumitor pacienti:

  1. Nu se aplica unei persoane care sufera de o boala contagioasa datorita riscului de infectare.
  2. Daca un pacient se afla sub teste medicale, nu este indicat sa se lucreze asupra lui, intrucat reflexo-terapia poate sa ii schimbe conditia generala si sa ii distorsioneze rezultatul.
  3. Daca prezinta o sensibilitate excesiva (sau o lipsa de sensibilitate), trebuie sa se aiba grija sa nu se brutalizeze prin folosirea presiunii.
  4. Nu tratati un pacient care sufera de tromboza pana cand conditia sa nu e stabilizata. Reflexo-terapia imbunatateste circulatia, dar este recomandat sa se obtina aprobarea medicului pacientului inainte de inceperea tratamentului.
  5. Reflexo-terapia face minuni prin eliberarea durerii din timpul nasterii, dar trebuie efectuata cu acordul dat de echipa medicala a pacientei.

In tratarea oricarui pacient care sufera de un dezechilibru medical, este esential sa i se inteleaga conditia si sa i se adapteze tratamentul de reflexo-terapie, incluzand folosirea unui nivel corespunzator de presiune.

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator