Noutati

Ce este ozonoterapia?

Ce este ozonoterapia?

Ozonoterapia este procedura prin care se administrează o anumită cantitate de ozon pentru a trata anumite afecțiuni, a dezinfecta rănile, dar și pentru a stimula sistemul imunitar. 

Ozonul a fost folosit ca dezinfectant și pentru tratamentul anumitor afecțiuni medicale încă de acum 150 de ani, iar astăzi este utilizat tot mai mult și în medicina estetică. 

De atunci și până în zilele noastre, ozonoterapia a fost testată și în cazul cancerului, al infecției cu HIV, dar și în cosmetică și dermatologie. Potrivit National Institutes of Health, sunt cel puțin 114 boli pentru care ozonoterapia s-a dovedit a fi eficientă. Deși specialiștii au constatat îmbunătățiri ale stării generale de sanatate, efectele ozonoterapiei în anumite afecțiuni încă sunt subiect de studiu. 

Ozonul medicinal (oxigen triatomic) este produs cu ajutorul unui dispozitiv cu oxigen gradat prin care trec impulsuri electrice. Odată ajuns în organism, ozonul stabilizează celulele normale și are capacitatea de a le elimina pe cele anormale, imature, bolnave sau care sunt straine corpului tau, cum ar fi virusurile, bacteriile  sau ciupercile.

Când este recomandată ozonoterapia?

Ozonoterapia poate fi folosită ca metodă alternativă de tratament (de sine stătătoare) sau ca terapie complementară, adică în combinație cu alte metode de tratament, cum este cel medicamentos, de exemplu. După consult și în funcție de istoricul medical, specialistul iți poate recomanda ozonoterapia în cazul mai multor afecțiuni degenerative și reumatice, al unor boli vasculare și neurologice, în cazul unor infecții bacteriene, virale sau fungice, dar și în cosmetică și dermatologie. 
Iată care sunt câteva dintre situațiile în care terapia cu ozon este indicată: hernie de disc, spondiloză, reumatism articular, periartrită scapulo-humerală acută și cronică, entorse, luxații sau rupturi musculare, gonartroză, coxartroză, artrozaa gleznei, a umărului, a cotului, a articulațiilor și piciorului.

Beneficiile ozonoterapiei

Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că ozonoterapia, în condițiile în care ozonul este introdus în organism corect și în dozele potrivite, poate avea numeroase beneficii. Specialiștii de la National Institutes of Health menționează câteva dintre ele:

⦿bactericid, fungicid și virustatic - ozonoterapia distruge integritatea invelișului celulelor bacteriilor prin oxidarea fosfolipidelor și a lipoproteinelor; în cazul ciupercilor, ozonul inhibă creșterea celulară, în anumite stadii ale evoluției lor, iar dacă e vorba de o infecție virală, o stopează, pentru că acționează asupra ciclului de reproducere a virusurilor;

⦿ozonificarea sistemului circulator sangvin - ozonoterapia stimulează dezvoltarea de noi celule roșii; celulele roșii sunt transportorii oxigenului în țesuturi; de asemenea, ozonul stimulează producerea de enzime care acționează în lupta cu radicalii liberi și protejează pereții proteici ai celulelor; în plus, ozonoterapia induce producția de prostaciclină, care este un vasodilatator;

⦿activează și intarește sistemul imunitar - ozonoterapia stimulează producția de interleukine, moleculele care asigură buna comunicarea dintre celulele sistemului imunitar;

⦿neutralizează toxinele din organism - și poate avea efecte pozitive și în cazul tratamentului vergeturilor, al celulitei, al ridurilor; se obține, practic, o piele mai fină și mai curată;

⦿asigură o calitate mai bună a somnului - pentru că întreg sistemul sangvin este mai bine oxigenat, prin ozonoterapie poate fi îmbunătățită calitatea somnului, acționând totodată și ca un factor antistres.

Durata tratamentelor

Ședințele de infiltrații cu ozon variază ca numar în funcție de diagnosticul pacientului, timpul alocat unei singure sesiuni de tratament fiind similar, indiferent de afecțiune, cu durată de aproximativ 20 de minute/ ședința.

Efecte adverse

Terapia cu ozon nu are efecte adverse, nu declanșează alergii, nu provoacă intoleranțe pentru că este un gaz pur (O2-O3 - se obține din oxigen medicinal).

Contraindicații

⦿ hipertiroidism;
⦿ trombocitopenie;
⦿ sarcină;
⦿ infarct miocardic recent;
⦿ hipertensiune arterială;
⦿ stări post-hemoragice;
⦿ accident vascular hemoragic;
⦿ deficitul de G-6-PD (glucozo-6-fosfat dehidrogenază).

Prețuri:

Consultație: 100 RON
1 ședință: 60 RON
Pachet 8+2 ședințe: 480 RON

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator