Noutati

Despre terapia cu unde șoc în fizioterapie

Despre terapia cu unde șoc în fizioterapie

Terapia cu unde de șoc extracorporeale (ESWT- Extra Corporeal Shockwave Therapy) este o metodă non-invazivă, rapidă și eficientă, folosită pentru reducerea și eliminarea durerii musculoscheletale.

Undele de șoc sunt unde de presiune cu energie mare, care sunt concentrate într-un anumit punct al organismului, ameliorând durerea generată de calcificarile de la nivelul țesuturilor, cu reducerea imediată a tensiunilor în țesuturile musculare și ligamentoase și stimulând procesul de vindecare.

Terapia este nedureroasă, durează puțin (aproximativ 5-7 minute), iar ședințele se fac la interval de 3-5-7 zile. În general sunt necesare 3 sedințe de tratament. În cazuri deosebite se pot recomanda până la 5,maxim 6 ședințe de tratament.

CARE SUNT EFECTELE BIOLOGICE ALE TRATAMENTULUI CU UNDE ȘOC?

Efectele undelor de șoc se realizează în special în zonele unde există o impedanță, cum ar fi interfața os-țesut moale. Există o îmbunătățire și o regenerare în procesul de vindecare al țesuturilor în urmatoarele zone și se observă următoarele efecte: creșterea permeabilității membranei celulare prin îmbunațirea activității canalelor ionice, stimularea diviziunii celulare, stimularea producției celulare de citokine; refacerea vaselor sangvine în zona tendoanelor și a mușchilor, îmbunătățirea microcirculației sângelui și a metabolismului, creșterea concentrației factorului de creștere beta 1, efect chemotactic și mitogenic asupra celulelor osteoblaste; efecte pe mecanismele de vindecare și remodelare osoasă; dizolvarea calcifierilor fibroblastelor; stimularea producției de colagen; reducerea tensiunii musculare; efect analgezic prin diferite mecanisme (distrugerea nervilor aferenți și a nervilor receptori, ischemie locală, teoria porții de control a durerii).

Avantajele tratamentului cu unde șoc sunt importante. Astfel, prin aplicația localizată a undelor șoc, afectarea țesuturilor adiacente este nesemnificativă. De asemenea, organismul nu este “supraalimentat” cu medicamente, cu excepția anesteziei locale de scurtă durată, dacă este nevoie. Efectuând acest tratament există posibilitatea de a preveni o eventuală intervenție chirurgicală și urmările acesteia. Tratamentul se aplică în regim ambulator, indisponibilitatea pacientului la locul de munca va fi pe o durată minimă; în plus ,în cazul sportivilor, timpul de recuperare este redus.

Posibile efecte secundare ale tratamentului cu unde șoc ar fi: eritemele sau inflamațiile care pot apărea temporar în zona tratată, pierderea senzației corporale sau mancărimi, hematoame, peteșii, tulburări de ritm cardiac la pecienții cu antecedente.

INDICAȚII PRIVIND TRATAMENTUL CU UNDE ȘOC:

-Fasciita plantară

-Exostozele (pintenii calcaneeni)

-Achilodinia/achilobursita

-Inflamații și calcifieri ale tendoanelor articulației umărului

-Epicondilita-cotul jucătorului de tenis/golf

-Sindromul apex patelar și sindromul de solicitare al tibiei

-Dureri în zona șoldului și/sau a tractului iliotibial

-Boala genunchiului săritorului (tendinita patelară)

-Dureri în zona inserțiilor tendoanelor poplitee

-Dureri în zona palmară a încheieturii mâinii

-Exostoza articulațiilor mici ale mâinii în cazul artrozei de gradul 1

-Stimularea punctele de acupunctură

-Punctele dureroase ale mușchilor

Tratamentul cu unde șoc este contraindicat la pacienți cu probleme hematologice, probleme legate de coagulare sau în cazul administrării de anticoagulante sau medicamente cu rolul de subțiere al sangelui.

De asemenea nu se aplică în: sarcină, tromboze, afecțiuni tumorale, polineuropatii, inflamații acute, în zona cartilajelor de creștere la copii, la pacienții aflați în tratamente pe bază de corticoizi, în zonele corpului sau pe organele ce conțin gaze, pe zonele din proximitatea nervilor, ale vaselor de sange, a măduvei spinării și a capului, zona ochilor, miocard, zona inghinală, rinichi, ficat.

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator