Conceptul medical de bandajare neuromusculară

  • Home
  • Noutati
  • Conceptul medical de bandajare neuromusculară

Conceptul Medical Taping are la origine metoda Kinesio Taping care îşi are bazele în Japonia, încă din perioada anilor ’70. Medical Taping constă în aplicarea benzii elastice Cure Tape, conform unor tehnici specifice şi permite tratarea mai multor tipuri de afecţiuni precum: luxaţii, entorse, fracturi, scolioze, cifoze, picior plat, spondiloze, coxartroze, nevralgii şi nevrite, hemipareze, parapareze, hemiplegii, etc.

Metodele de bandajare elastică au fost dezvoltate pe baza științei mișcării (Kinesiologia) și a activității mușchilor, fiindcă ambele – mișcarea și activitatea musculară sunt esențiale în menținerea și restabilirea sănătății. Conceptul din spatele acestei teorii este că mușchii contribuie atât la miscarea corpului, cât și la buna circulație a sângelui, sistemului limfatic, reglarea temperaturii corpului, etc. Atunci când mușchii sunt tratați cu o bandă elastică specifică, aceasta va activa procesul de vindecare al organismului. Elasticitatea benzii aplicate este asemănătoare cu elasticitatea pielii, ceea ce permite crearea unui efect de “lifting” sau “ridicare” în stratul epidermei. Datorită acestui efect, se crează mai mult spațiu în zona subcutanată, unde sunt localizați diferiți receptori, vase sangvine și limfatice. Efectul de “lifting” al benzii pe piele îmbunătățește circulația sangvină subcutanată și drenajul limfatic. Astfel, se stimulează deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce. Efectul creat între bandă și piele, permite mișcarea fiziologică, activându-se procesul de autovindecare al organismului. Cu alte cuvinte, banda elastică facilitează exact aceleași procese pe care le-ar facilita și organismul în condiții optime. Odată cu dezvoltarea acestei metode, s-a dovedit că această bandă poate fi aplicată pe zone diverse ale corpului, nu doar pe mușchi.

Tratamentul se adresează tuturor pacienţilor, indiferent de vârstă, în perioada de recuperare, în completarea metodelor clasice de fizio-kinetoterapie.Centrul nostru oferă în această perioada consultanță specifică și aplicarea acestui nou tip de tratament la tarife promoționale.

 

 

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator