Ce este periartrita scapulo-humerală și ce putem face pentru a o trata

  • Home
  • Noutati
  • Ce este periartrita scapulo-humerală și ce putem face pentru a o trata

Periartrita scapulohumerală este o boală foarte frecventă, fiind întâlnită mai ales la indivizii de peste 40 de ani, repartiţia pe sexe fiind aproximativ egală.

Procesul de uzură al celei de a doua articulaţie a umărului este obişnuit, astfel încât leziunile degenerative ale tendoanelor muşchiului coafului humeral şi lungii porţiuni a bicepsului humeral apar frecvent la indivizi de peste 40 de ani care nu au avut nici o dată durere sau redoare a umărului.

Cauzele durerii la umăr sunt multiple şi se împart în: procese periarticulare, anomalii glenohumerale, anomalii regionale;

La baza suferinţelor periarticulare sunt leziunile celei de-a doua articulaţii a umărului. Acestea sunt leziuni degenerative ale tendoanelor, în special ale supraspinosului şi bicepsului, caracterizate prin necroză care duce la rupturi parţiale, rareori totale, precum şi la calcificări.

Procesele de uzură sunt frecvente la persoanele ce depăşesc vârsta de 40 de ani, dar sunt, în general latente clinic; în prezenţa anumitor factori: traumatisme, microtraumatisme (în anumite profesii), expuneri la frig, factori nervoşi, se adaugă la procesele degenerative şi un proces inflamator urmat de fibroză.

În ceea ce priveşte rolul factorilor nervoşi este de menţionat frecvenţa cu care apare periartrita scapulohumerală în afecţiuni ale sistemului nervos periferic (nevralgia cervicală, zona zoster), în afecţiuni ale sistemului nervos central (hemiplegie, boala Parkinson, traumatisme cerebrale, sindroame talamice), ca şi în unele afecţiuni ale organelor intratoracice pe cale reflexa (angină pectorală, infarct miocardic, tuberculoză pulmonară, intervenţii chirurgicale pe plămâni, toracotomii, toracoplastii, decorticare).

Toate formele de periartrită scapulo-humerală beneficiază cu succes de tratament de recuperare balneofizical, cu viză antialgică, antiiinflamatorie, decontracturantă, de stabilizare și echilibrare biomecanică și neuromusculară, în care se pot efectua aplicații de electroterapie, laserterapie, ultrasunete, magnetoterapie, termoterapie, masaj, kinetoterapie.

 

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator