Cum ne recuperăm după o entorsă de genunchi

  • Home
  • Noutati
  • Cum ne recuperăm după o entorsă de genunchi

Leziune a ligamentelor, entorsa de genunchi este o afecţiune ce poate varia în severitate, de la o uşoară întindere la o ruptură completă ligamentară.

Există trei grade de entorsă de genunchi: gradul 1 caracterizat prin uşoară întindere ligamentară ce produce durere şi tumefacţie, gradul 2 caracterizat prin ruptură parţială a aparatului ligamentar și gradul 3 caracterizat prin  ruptură completă ligamentară, ce necesită adesea intervenţie chirurgicală.

Majoritatea leziunilor ligamentare implică ligamentul colateral median, ligamentul încrucişat anterior sau ambele. Ligamentul încrucişat posterior este afectat foarte rar. Lezarea ligamentului colateral median  poate fi cauzată de o lovitură în partea externă a genunchiului, în special dacă piciorul este fixat la sol în timpul traumatismului. Foarte rar este afectat ligamentul colateral lateral, din cauza faptului că partea mediană a genunchiului este foarte greu accesibilă unui traumatism direct. Lezarea ligamentului încrucişat anterior este frecvent întâlnită la persoanele tinere, practicante de sport de masă sau de performanţă. Orice sport ce implică accelerarea şi decelerarea, dar şi mişcări de accelerare sau de rotaţie (baschet, fotbal, hochei, schi şi fotbal american).

Persoanele care au suferit o entorsă de genunchi trebuie să efectueze exerciţii de recuperare, după îndepărtarea aparatului gipsat sau a ortezei. Recuperarea se face prin kinetoterapie, dar şi prin alte mijloace terapeutice adjuvante: căldură locală, masaj, fizioterapie (electroterapie). Exerciţiile, ce trebuie efectuate de aceşti pacienţi şi care sunt recomandate de medicul de recuperare și kinetoterapeut sunt cele de mobilizare articulară progresivă ca amplitudine de mişcare, de tonifiere musculară pentru creşterea stabilităţii active a genunchiului, de echilibru şi propriocepţie.

Tratamentul se poate efectua cu succes în centrul nostru, atât în entorsele tratate ortopedic, cât și în cele tratate ortopedico-chirurgical, unde beneficiați de o evaluare complexă de către ortoped și medicul de recuperare.

 

 

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator