Cum aflăm ce trebuie să facem dacă suferim de reumatism

  • Home
  • Noutati
  • Cum aflăm ce trebuie să facem dacă suferim de reumatism

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă. La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale. Pe diverse statistici se apreciază că aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente simptome osteo-articulare sau anomalii musculo-scheletice, evidenţiabile prin examen clinic, 10% din populaţie prezentând din această cauză un grad de handicap major. Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii. Datorită interesării unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major şi este deci firesc ca societatea să se preocupe de aceste boli şi să adopte măsuri prin care consecinţele lor economice să fie mai puţin defavorabile.

În ultimele decenii s-au realizat progrese importante în cunoaşterea bolilor reumatice, progrese care se reflectă prin posibilităţi superioare de profilaxie, de diagnostic precoce, de tratament eficace. Tratamentul balneofizioterapeutic este practic cel mai important, având cea mai mare eficacitate. El începe odată cu celelalte metode terapeutice, de preferat cât mai precoce, după stabilirea diagnosticului clinico-funcţional.

Medicina fizicală şi de recuperare a devenit, în ultimile decenii o specialitate inovatoare,  fundamentată ştiinţifică, prin dezvoltarea unor metode de tratament activ, bazându-se pe exerciţii fizice şi pe educarea bolnavului. Programul de fizio-kinetoterapie trebuie instituit precoce, controlat şi adaptat zilnic, efectuarea lui cu ritmicitate şi conştiinciozitate, permiţând rezultate bune în tratamentul acestor pacienţi. Timpul necesar recuperării şi reintegrării socio-profesionale a acestor pacienţi depinde de colaborarea dintre pacient şi echipa recuperatorie ca şi de îndrumarea promptă şi corectă a pacientului către serviciile de recuperare.

 

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator