Noutati

Ce știm despre protezele articulare?

Ce știm despre protezele articulare?

Istoria înlocuirii articulației datează din 1891, când chirurgii germani au făcut un experiment cu proteză din fildeș, fixată pe articulația de la șold cu șuruburi placate cu nichel. Azi, există mai multe tipuri diferite de articulații artificiale pentru șold și mii dintre ele sunt fixate în fiecare an, peste tot în lume.

Osteoartrita este unul dintre cele mai intemeiate motive pentru a înlocui articulația distrusă cu o proteză, dar în același timp protezarea poate ajuta și la tratarea sechelelor distructive  articulare, care sunt cauzate de artrita reumatoidă sau artropatia psoriazică sau de coxartroza secundară din displazia luxantă, anumite tipuri de fracturi, etc.

Înainte de o intervenție majoră de protezare, medicul va lua în considerare intensitatea durerii de care suferiți și va măsura gradul de invaliditate și, de asemenea, dacă acestea au efecte grave asupra calității vieții dumneavoastră și a activităților zilnice.

Dacă se recomandă o operație de protezare a articulației, acest lucru nu ar trebui să vă deprime: dacă decizia e facută corect, aceste operații sunt de obicei foarte reușite. Veți fi avertizat să nu vă așteptați la o schimbare totală.

Totuși, la nivel mondial, se  încurajează operațiile de înlocuire a articulației afectate, deoarece pacienții care primesc o nouă articulație resimt o mare îmbunătățire în calitatea vieții. Noua libertate de mișcare și dispariția durerii îi fac să capete încredere că pot face orice și că pot să aștepte mai mult de la noua lor articulație.

Progresele făcute în medicina modernă au ca avantaj faptul că aceste operații pot fi făcute chiar și la persoane în vârstă, reprezentând o expresie a încrederii depline pe care o au chirurgii în această intervenție chirurgicală.

Protezele de șold și de genunchi sunt de departe cel mai frecvent utilizate în prezent, recuperarea pacienților după aceste intervenții făcându-se în echipă ortoped – medic de recuperare/reabilitare, cu obiective funcționale majore care urmăresc: refacerea mobilității și a stabilității articulare, reluarea mersului progresiv, independența în mișcare și în activitățile de zi cu zi.

Kinetoterapia are o valoare deosebită în educarea acestor pacienți care trebuie să înveţe să facă exerciţiile cele mai potrivite după un program bine stabilit. Balneofizioterapia cu toate metodele și tehnicile specifice, hidroterapia și hidrokinetoterapia în special, contribuie în mod esențial la reeducarea funcțională a acestor pacienți.

 

 

Ș.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator