Impoetanța kinetoterapiei în scolioze

posted Jan 12 2017

Scolioza in «C» dreapta sau stanga, in functie de partea in care este convexitatea, este o deficienta a coloanei vertebrale sub forma de deviatie in plan frontal, care da corpului o inclinare de partea concavitatii, in raportul cu gradul curburii. Compensarea deviatiei initiale de o deviatie de partea opusa determina aparitia scoliozei in «S».

Corectarea acestor deficiente se face prin pozitionarea corpului de asa maniera incat sa obtinem relaxarea musculaturii contractate si contractarea musculaturii relaxate, prin aplicarea exercitiilor ce urmaresc tonificarea in regim de scurtare a grupelor musculare ale spatelui de partea convexitatii, tonifierea in conditii de lungire a musculaturii de partea concavitatii, precum si prin formarea reflexului de atitudine corecta a corpului, atat pe parcursul exercitiilor de gimnastica, cat si in timpul activitatilor zilnice.

Exercitiile se vor executa din pozitia sezand, stand cu sprijin asimetric, pe genunchi, pe genunchi cu sprijin pe palme si constau din aplecari laterale de partea convexitatii curburii coloanei vertebrale, mentinerea trunchiului in pozitie corectiva si exercitii de respiratie.

Gimnastica kinetica combate dezechilibrele musculo-ligamentare si dezvolta grupele musculare necesare mentinerii corectiei obtinute prin gimnastica posturala. Exercitiile se fac cu coloana in extensie (cat mai dreapta, chiar fortarea spre spate), intrucat in flexie sunt favorizate deviatiile laterale. Segmentele care nu participa la miscare trebuie blocate pentru a evita miscarile compensatorii. Miscarile active corective isi exercita actiunea asupra curburii scoliotice principale fie indirect – prin intermediul centurilor si prin travaliul miscarilor paravertebrale:

  • exercitii corective cu „scurtare” aplicate la nivelul convexitatii (unde muschii sunt permanent contractati, surmenati si alungiti pentru a mentine echilibrul rahidian), masajul, razele ultrascurte, ultrasunetele favorizeaza efectuarea exercitiilor;
  • exercitii corective cu „alungire” aplicate la nivelul concavitatii curburii scoliotice (unde s-au produs retractii musculo-aponevrotice si unde apar mai intai procesele artrozice) ajutate prin tractiuni vertebrale, precedate de termoterapie si urmate de masaj, suspendari asimetrice la spalier cu bratul de partea concavitatii mai sus.

Gimnastica respiratorie in scolioze este de fapt inseparabila de exercitiile specifice corective. Fiecare exercitiu este insotit de miscari respiratorii si expiratorii ritmice, la care se asociaza instruirea bolnavului pentru respiratia unilaterala. Se pot asocia si exercitii separate de respiratie sau precedand exercitiile kinetice, dar acestea nu trebuie prea mult folosite, caci produc oboseala si perturbatii prin hiperoxigenare, atata vreme cat nevoia de oxigen nu este creata de o activitate musculara echivalenta.

 

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator

admin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *