Conceptul medical de bandajare neuromusculară

posted Jan 12 2017

Conceptul Medical Taping are la origine metoda Kinesio Taping care îşi are bazele în Japonia, inca din perioada anilor ’70. Medical Taping constă în aplicarea benzii elastice Cure Tape, conform unor tehnici specifice, şi permite tratarea mai multor tipuri de afecţiuni precum: luxaţii, entorse, fracturi, scolioze, cifoze, picior plat, spondiloze, coxartroze, nevralgii şi nevrite, hemipareze, parapareze, hemiplegii, etc.

Metodele de bandajare elastica au fost dezvoltate pe baza stiintei miscarii (Kinesiologia) si a activitatii muschilor, fiindca ambele – miscarea si activitatea musculara sunt esentiale in mentinerea si restabilirea sanatatii. Conceptul din spatele acestei teorii este ca muschii contribuie atat la miscarea corpului, cat si la buna circulatie a sangelui, sistemului limfatic, reglarea temperaturii corpului, etc. Atunci cand muschii sunt tratati cu o banda elastica specifica, aceasta va activa procesul de vindecare a organismului. Elasticitatea benzii aplicate este asemanatoare cu elasticitatea pielii, ceea ce permite crearea un efect de “lifting” sau “ridicare” in stratul epidermei. Datorita acestui efect, se creaza mai mult spatiu in zona subcutanata, unde sunt localizati diferiti receptori, vase sangvine si limfatice. Efectul de “lifting” al benzii pe piele imbunatateste circulatia sangvina subcutanata si drenajul limfatic. Astfel, se stimuleaza deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce. Efectul creat intre banda si piele, permite miscarea fiziologica, activandu-se procesul de autovindecare a organismului. Cu alte cuvinte, banda elastica faciliteaza exact aceleasi procese pe care le-ar facilita si organismul in conditii optime. Odata cu dezvoltarea acestei metode, s-a dovedit ca aceasta banda poate fi aplicata pe zone diverse ale corpului, nu doar pe muschi.

Tratamentul se adresează tuturor pacienţilor, indiferent de varsta, în perioada de recuperare, in completarea metodelor clasice de fizio-kinetoterapie.Centrul nostru ofera in aceasta perioada consultanta specifica si aplicarea acestui nou tip de tratament la tarife promotionale.

 

 

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator

admin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *