Ce știm despre protezele articulare?

posted Jan 12 2017

Istoria inlocuirii articulatiei dateaza din 1891, cand chirurgii germani au facut un experiment cu proteza din fildes, fixata pe articulatia de la sold cu suruburi placate cu nichel. Azi, exista mai multe tipuri diferite de articulatii artificiale pentru sold si mii dintre ele sunt fixate in fiecare an, peste tot in lume.

Osteoartrita este unul dintre cele mai intemeiate motive pentru a inlocui articulatia distrusa cu o proteza, dar , in acelasi timp protezarea poate ajuta si la tratarea sechelelor distructive  articulare, care sunt cauzate de artrita reumatoida sau artropatia psoriazica sau de coxartroza secundara din displazia luxanta, anumite tipuri de fracturi, etc. .

Inainte de o interventie majora de protezare, medicul va lua in considerare intensitatea durerii de care suferiti si va masura gradul de invaliditate si de asemenea daca acestea au efecte grave asupa calitatii vietii dumneavoastra si a activitatilor zilnice.

Daca se recomanda o operatie de protezare a articulatiei, acest lucru nu ar trebui sa va deprime: daca decizia e facuta corect, aceste operatii sunt de obicei foarte reusite. Veti fi avertizat sa nu va asteptati la o schimbare totala.

Totusi, la nivel mondial, se  incurajeaza operatiile de inlocuire a articulatiei afectate, deoarece pacientii care primesc o noua articulatie resimt o mare imbunatatire in calitatea vietii. Noua libertate de miscare si disparitia durerii ii fac sa capete incredere ca pot face orice si ca pot sa astepte mai mult de la noua lor articulatie.

Progresele facute in medicina moderna au ca avantaj faptul ca aceste operatii pot fi facute chiar si la persoane in varsta, reprezentand o expresie a increderii depline pe care o au chirurgii in aceasta interventie chirurgicala.

Protezele de sold si de genunchi sunt de departe cel mai frecvent utilizate in prezent, recuperarea pacientilor dupa aceste interventii facandu-se in echipa ortoped – medic de recuperare/reabilitare., cu obiective functionale majore care urmaresc: refacerea mobilitatii si a stabilitatii articulare, reluarea mersului progresiv, independenta in miscare si un activitatile de zi cu zi.

Kinetoterapia are o valoare deosebită în educarea acestor pacienti care trebuie să înveţe să facă exerciţiile cele mai potrivite după un program bine stabilit. Balneofizioterapia cu toate metodele si tehnicile specifice, hidroterapia si hidrokinetoterapia in special, contribuie in mod esential la reeducarea functionala a acestor pacienti.

 

 

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator

admin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *