De ce avem nevoie de tratamente de recuperare în afecțiunile reumatice?

posted Jan 11 2017

Afectiunile reumatice reprezinta cea mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta. La toate categoriile de varsta, aceasta grupa de boli este cauza majora de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitaii profesionale. Pe diverse statistici se apreciaza ca aproape jumatate din adulti prezinta in antecedente simptome osteo-articulare sau anomalii musculo-scheletice, evidentiabile prin examen clinic, 10% din populatie prezentand din aceasta cauza un grad de handicap major. Desi prevalenta afectiunilor reumatice creste odata cu varsta, ele afecteaza din ce in ce mai mult starea de sanatate a unui numar insemnat de adulti, tineri si copii. Datorita interesarii unor grupe active de popultaie, bolile reumatismale prezinta un impact socio-economic major si este deci firesc ca societatea sa se preocupe de aceste boli si sa adopte masuri prin care consecintele lor economice sa fie mai putin defavorabile.

In ultimele decenii s-au realizat progrese importante in cunoasterea bolilor reumatice, ,progrese care se reflecta prin posibilitati superioare de profilaxie, de diagnostic precoce , de tratament eficace. Tratamentul de recuperare balneofizioterapeutic este practic cel mai important, avand cea mai mare eficacitate. El incepe odata cu celelalte metode terapeutice, de preferat cat mai precoce, dupa stabilirea diagnosticului clinico-functional.

Medicina fizicala si de recuperare a devenit,in ultimile decenii  o specialitate inovatoare,  fundamentata stiintifica, prin dezvoltarea unor metode de tratament activ, bazandu-se pe exercitii fizice si pe educarea bolnavului. Programul de fizio- kinetoterapie trebuie instituit precoce, controlat si adaptat zilnic, efectuarea lui cu ritmicitate si constiinciozitate, permitand rezultate bune in tratamentul acestor pacienti. Timpul necesar recuperarii si reintegrarii socio-profesionale a acestor pacienti depinde de colaborarea dintre pacient si echipa recuperatorie ca si de indrumarea prompta si corecta a pacientului catre serviciile de recuperare .

 

 

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator

admin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *