Cum știm dacă suferim sau nu de osteoporoză?

posted Jan 11 2017

Sunteti persoana de sex feminin, cu virsta de minim 35 de ani, cu antecedente de osteoporoza in familie, de obicei scunda de statura si subponderala, sau cu greutate apropiata de normal, cu menopauza instalata timpuriu sau dupa o interventie chirurgicala in sfera ginecologica, fumatoare, sedentara? Aveti deja majoritatea factorilor de risc pentru osteoporoza postmenopauza.

Ce este de facut?

De obicei pacientele se prezinta la consult relatand dureri osoase. Trebuie inteles de la inceput ca durerile osoase nu inseamna obligatoriu osteoporoza , acestea putand fi uneori semnele altor afectiuni: reumatice, neurologice, etc. Scaderea masei osoase se petrece odata cu trecerea anilor, iar femeile sunt de sase ori mai mult afectate dupa menopauza, decat barbatii. De asemenea inafara de factorii care influenteaza instalarea osteoporozei la femeia in menopauza, apar semnele osteoporozei senile, in general dupa varsta de 65 de ani.

Diagnosticul de osteoporoza se sustine dupa examenul clinic si evaluare specifica neuromioartrokinetica, combinat cu examinarea radiologica si paraclinica, iar investigatia de varf care masoara densitatea minerala osoasa este osteodensitometria.

Aceasta  se poate face la nivel calcanean , cu aparate cu ultrasunete, sau la nivelul coloanei lombare, a soldurilor si pumnilor cu aparatura DEXA ( absorbtiometria cu raze X).

Cum se trateaza?

Tratamentul osteoporozei este complex, include tratament medicamentos care interfera cu diversele verigi etiopatogenice ale acestei boli, suplimente alimentare si tratament de recuperare balneofizical pentru pacientii cu dureri sau care au experimentat o fractura osteoporotica. Obiectivele generale ale tratamentului sunt de scadere a ratei pierderii osoase si de crestere a ratei formarii osoase.

 

 

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator

admin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *