Coxartrozele posttraumatice

posted Jan 11 2017

Coxartroza reprezinta afectarea cronica degenerativa a articulatiei soldului ce apare in conditii etiologice foarte variate, dar cu acelasi rezultat final, deformarea articulara invalidanta.

Primele descrieri anatomice ale coxartrozei dateaza din 1759, iar intre 1820 – 1865 afectiunea a fost bine conturata din punct de vedere clinic.

Cauzele coxartrozei. In general etiologia artrozelor ramine necunoscuta, desi numerosi factori sunt incriminati in producerea ei, cei mai importanti fiind senescenta si influentele mecanice locale.

Clasificarea etiologica a coxartrozelor.

Dupa cei mai multi autori, exista coxartroze primitive sau idiopatice si coxartroze secundare.

  • Coxartrozele primitive sunt adesea bilaterale si se manifesta catre virsta de 60 de ani. Ele sunt cauzate de factori generali inca necunoscuti, care altereaza metabolismul cartilajului articular, ducind la uzura precoce.
  • Coxartrozele secundare sunt acelea la care factorii locali pot fi incriminati drept cauze declansatoare. Ele sunt foarte variate si diferitele clasificari propuse iau in considerare fie criteriul patogenic, fie cel radiologic, clinic sau terapeutic.

Din punct de vedere al alterarii mecanicii articulare, coxartrozele secundare pot aparea consecutiv malformatiilor coxofemurale congenitale sau cistigate.

Datorita altor cauze locale, fara a exista tulburari de statica sau malformatii, se mai descriu coxartroze secundare unor coxite infectioase, coxite reumatismale, etc.

COXARTROZA SECUNDARA POSTTRAUMATICA poate aparea dupa unele traumatisme ale soldului, cum ar fi fractura sprincenei acetabulului, infundarea cotilului, fractura trohanteriana cu consolidare in coxa-vara, ce conduc la tulburari de statica articulara ca urmare a deformarii produse prin traumatism. Alteori, coxartroza se dezvolta pe o necroza osoasa posttraumatica a capului femural, determinata de o luxatie traumatica sau o fractura de col si debuteaza dupa mai multi ani de la traumatism. In acest caz radiografia arata o osteoscleroza cu densificare difuza a capului femural, careia ii succede o decalcifiere cu liza si o prabusire osoasa. Aceasta osteonecroza se datoreste ruperii vaselor capsulare, care asigura nutritia capului femural.

La incidenta crescuta a traumatismelor soldului, fracturilor, mai rar luxatiilor, se adauga in ultimul timp o noua categorie de “leziuni traumatice” ale soldului si anume soldul operat. Cresterea vertiginoasa a numarului de interventii ortopedico-chirurgicale pentru vechile “afectiuni medicale” ale soldului (coxoze operate) a facut ca aceasta categorie sa ajunga pe locul secund ca incidenta dupa fracturi si indirect sa creasca procentul de coxartroze secundare la aceeasi categorie de populatie. Artroplastiile de sold pot duce si ele la o serie de sechele ale articulatiei care, nerecuperate, pot deveni grave pentru viitorul functional al membrului inferior respectiv.

Simptomatologia clinica in coxartroza este dominata de durere si de afectarea functiei normale articulare, cu limitare progresiva a miscarilor in soldul afectat si aparitia unei atitudini vicioase. Examenul clinic pune in evidenta limitarea miscarilor soldului, mai ales de tip antalgic.

Confirmarea diagnosticului se face prin examinarea radiologica a bazinului, care poate evidentia: pensarea spatiului articular, osteofitoza, alterarile structurii osoase, alterarile morfologice ale capului femural si ale cotilului, deplasarile capului femural. Examenul paraclinic se poate completa cu tomografia computerizata.

Coxartroza are o evolutie lunga, progresiva si ireversibila spre agravare, recuperarea fizica fiind de multe ori singurul tratament care poate intirzia evolutia bolii . Obiectivul primordial al tratamentului de recuperare il reprezinta mentinerea unei independente cit mai mari a pacientului, cu posibilitatea efectuarii ADL-urilor, deoarece pierderea autonomiei functionale are consecinte importante, atit de ordin familial,  cit si social, psihologic.

Tratamentul coxartrozei posttraumatice este de lunga durata, utilizand mai multi factori, care tin de igiena vietii, recuperarea balneo-fizical-kinetica, medicatie, interventii ortopedice.Tratamentul de recuperare se va aplica in functie de stadiul afectarii articulare, asociind atit factori fizici: electroterapie, hidrotermoterapie, masoterapie, kinetoterapie, cit si factori naturali de cura, specifici centrelor de recuperare din statiunile balneare .

 

S.L. Dr. Iliescu Madalina , medic coordonator

admin

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *